Home » FAMOUS » Ο Κωστής Μαραβέγιας και η αποκλειστική του συνέντευξη στο RESTART!

Ο Κωστής Μαραβέγιας και η αποκλειστική του συνέντευξη στο RESTART!

RESTART: Δεν είμαι ιδιαίτερα συναυλιακός τύπος, παρόλο που μεγάλωσα δίπλα στο Θέατρο Βράχων, αλλά ανάμεσα στις τρεις συναυλίες που έχω παρευρεθεί η μια ήταν δική σου. Αυτό που ένιωσα ήταν μαγικό. Μια γιορτή, έναν απίστευτο χορό, ένα πολιτισμικό  πάρτι, ένα μουσικό ταξίδι σε μελωδικές νότες και έναν καλλιτέχνη να δίνει την ψυχή του απλόχερα σε όλους… Πως τα καταφέρνεις;

K.M: Χαίρομαι πολύ πρώτα από όλα που πέρασες καλά. Έχει σημασία για μένα να φεύγει ο κόσμος με μια ευχάριστη διάθεση, με μια ωραία αίσθηση και με κάτι ίσως πιο βαθύ γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας να ψυχαγωγείται με όλη την ουσία της έννοιας ο ακροατής – θεατής. Αυτό που κάνω πρωτίστως είναι αυτό που αγαπάω πολύ, οπότε αυτό μου δίνει μια μεγάλη χαρά εξαρχής όταν βρίσκομαι στην σκηνή. Δηλαδή αισθάνομαι ότι έχω εκπληρώσει με έναν τρόπο τα όνειρα μου, που δεν είναι λίγο σε μια εποχή δύσκολων καιρών και το πως πάρα πολύς κόσμος, μια συντριπτική πλειοψηφία, καταλήγει να κάνει αυτό που δεν είχε ονειρευτεί και κάτι που ίσως να μην του αρέσει. Οπότε αυτό για μένα είναι μια προσωπική γιορτή εξ αρχής.

RESTART: Σίγουρα έμφυτο ταλέντο και αυτό φαίνεται.. Πως δημιουργήθηκε – «γεννήθηκε» το φαινόμενο Μαραβέγιας; Παιδικό όνειρο;

K.M: Είχα πάντα βαθιά αγάπη για την μουσική. Για μένα η μουσική από τα παιδικά μου χρόνια ήταν μια άλλη διάσταση της ζωής. Μια άλλη πραγματικότητα. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από την πεζότητα της καθημερινότητας, από το πως εγώ αντιλαμβανόμουνα την ζωή. Όλα ξεκίνησαν με μια μικρή μελλόντικα που είχα δώρο και άρχισα να βγάζω μελωδίες. Μετά με τα ωδεία, με τις σπουδές αλλά κυρίως και μέσα από το συγκρότημα γιατί πέρα από τα συγκροτήματα και τις συναυλίες κατάλαβα το πόσο μεγάλη χαρά μου δίνει να επικοινωνώ όχι μόνο εγώ ο ίδιος με την μουσική, αλλά τι ωραίο που είναι το να επικοινωνείς και να κάνεις τον κόσμο κοινωνό των μηνυμάτων σου και τους στίχους σου και των συναισθημάτων σου. Βιώνοντας όλα αυτά ακόμα πιο πολύ απογειώνομαι και μου δίνει όλη αυτή την ώθηση στο live και την χαρά και περνάει και στον κόσμο.

RESTART: Συνθέτεις, στιχουργείς, ενορχηστρώνεις, διασκευάζεις τραγούδια, παίζεις διάφορα μουσικά όργανα και φυσικά τραγουδάς. Τι σε ωθεί και ασχολείσαι με όλες τις πτυχές της μουσικής;

K.M: Η μουσική για μένα και όλες οι φάσεις της παραγωγής της, από την σύλληψη μιας απλής ιδέας που μπορεί να αφορά ένα τραγούδι, ένα δίσκο ή μουσική για μια ταινία, ένα θέατρο μέχρι και την ολοκλήρωση και την  ηχογράφηση έχει το ίδιο ενδιαφέρον. Με ενδιαφέρει και η τεχνική πλευρά και η πλευρά της σύλληψης – σύνθεσης, στιχοποιίας. Εμένα μου αρέσει πολύ μέχρι και να σκηνοθετώ video clip, να σκέφτομαι ιδέες. Όπως και με τις φωτογραφίες που είχα βγάλει ενώ έγραφα τα τραγούδια με ότι έζησα τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν το κάνω με διάθεση συγκεντρωτισμού, το κάνω όμως επειδή αγαπάω όλα αυτά τα στάδια, αγαπάω και πολλές διαφορετικές μορφές της Τέχνης όπως την φωτογραφία, τον Κινηματογράφο, το θέατρο, την μουσική εννοείται και μου αρέσει. Για μένα είναι πάντα αυτά τα δημιουργικά μου παιχνίδια. Μου αρέσει η ενασχόληση με αυτά και να μην είμαι απλά ένας παρατηρητής.

RESTART: Εάν έπρεπε ή για κάποιο λόγο αναγκαζόσουν να διαλέξεις ένα από όλα αυτά.. ποιο θα επικρατούσε;

K.M: Νομίζω ότι παρόλο που έχω έναν έρωτα για τον κινηματογράφο, για την τοποθεσία, για τα ταξίδια, για την φωτογραφία, για την περιπλάνηση για τις εκπομπές που έχω κάνει, η σταθερή μου μεγάλη αγάπη -και αυτή θα διάλεγα- είναι η μουσική. Όχι το να τραγουδάω τόσο, όσο το να την δημιουργώ, να γράφω. Για μένα είναι ζωτικής σημασίας και αισθάνομαι ότι ο πυρήνας του ενδιαφέροντος μου, του ψυχισμού μου είναι η μουσική πρώτα και μετά τα υπόλοιπα. Και μάλιστα, μου αρέσουν και τα υπόλοιπα γιατί όλοι έχουμε μουσική, δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει καθόλου μουσική μέσα του. Σπάνια μου έχουν αρέσει κάποιοι σκηνοθέτες.  Ή δεν είμαι λάτρης ενός ταξιδιού αν δεν έχω την αγαπημένη μου λίστα τραγουδιών στα ακουστικά μου. Θέλω και μου αρέσει η μουσική να αγκαλιάζει όλες τις πτυχές και της τέχνης και της ζωής μου και της καθημερινότητας μου.

RESTART: ‘Έχεις φινέτσα ηθοποιού! Το καλλιεργείς μέσα από τη θεατρική μουσική που συνθέτεις ή ενδέχεται να μας καταπλήξεις ευχάριστα βλέποντας σε κάποια θεατρική σκηνή;

K.M: Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι μου έχουνε γίνει κατά καιρούς προτάσεις για μικρές συμμετοχές σε μιούζικαλ, θεατρικά έργα, στο σινεμά και δεν το έχω δοκιμάσει. Από την άλλη πλευρά, όμως, νιώθω μια σχετική ελευθερία του να «παίξω» και με αυτό. Αισθάνομαι μια άνεση, χωρίς να ξέρω αν διαθέτω το ταλέντο ή όχι, αλλά τουλάχιστον δεν έχω μεγάλη συστολή που να με μπλοκάρει να κάνω κάτι τέτοιο. Προς το παρόν όμως δεν έχει τύχει! Με έχει συνεπάρει το δημιουργικό κομμάτι, το στάδιο της γέννησης των πραγμάτων και όχι τόσο της εκτέλεσής τους. Βέβαια ποτέ δεν ξέρουμε. Όσο μεγαλώνω καταλαβαίνω, ότι όσες φορές ήμουνα σίγουρος  και εγκάθετος – σχεδόν απόλυτος, πάντα μετά η ίδια η ζωή τα έφερνε έτσι όπου μετά όλα ανατρέπονταν.

RESTART: Πολυταξιδεμένος και με πολυάριθμα φεστιβάλ στο ενεργητικό σου σε Ελλάδα και εξωτερικό! Ποιο είναι το «λάφυρό» σου από όλα αυτά;

K.M: Καταρχάς η συμμετοχή στις διοργανώσεις και τα φεστιβάλ, όταν είναι και υψηλού επιπέδου – τεχνικά μιλώντας- σου δίνει μια δυνατή εμπειρία και για τις υπόλοιπες συναυλίες που κάνεις. Ουσιαστικά είναι όχι μόνο το ότι γνωρίζεις κόσμο, ότι βλέπεις το κοινό που μπορεί να είναι διαφορετικό από μια συναυλία σε μια άλλη, από ένα φεστιβάλ που δεν ξέρουν τον ελληνικό στίχο οπότε παρουσιάζεσαι ως World Music καλλιτέχνης αλλά και ως προς το τεχνικό κομμάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό, του να μπορείς να έχεις αποκωδικοποιήσει τι συμβαίνει με την οργάνωση, με το stage, με τα μόνιτορ, με τον ήχο, με το πως ακούς, με το ποιος είναι πριν & ποιος μετά, την σειρά των τραγουδιών. Όλο αυτό προσθέτει εμπειρία , η οποία είναι αρκετά χρήσιμη σε ότι κι αν κάνεις.

RESTART: Αν μπορούσα να σε χαρακτηρίσω, πάντα με δική μου προσωπική άποψη, θα έλεγα ότι είσαι ένα ελεύθερο πνεύμα, ρομαντικό, λίγο άναρχο, ήπιων τόνων, ευθύς. Ταυτίζεσαι με αυτά τα επίθετα και αν ναι τι θα συμπλήρωνες και τι θα άλλαζες;

K.M: Γενικά μου αρέσει το μέτρο και προσπαθώ πάντοτε να το κάνω και πράξη γιατί δεν είναι εύκολο. Η ιδιοσυγκρασία μας και το ταπεραμέντο μας, η οικογένεια, η κοινωνία εμπνέει την υπερβολή, που έχει ενδιαφέρον όταν αφορά το δημιουργικό κομμάτι και τον συναισθηματισμό γιατί αυτή η έκρηξη και υπερεπάρκεια και η υπερβολή βγάζει κάτι δυνατό, αλλά μετά όταν πραγματώνονται αυτά που έχεις σκεφτεί εκεί λίγο τα μαζεύεις. Χρειάζεται λίγο μέτρο, χρειάζεται λίγο έλεγχος γιατί το περισσότερο δεν είναι πάντα και καλύτερο. Οπότε θα κράταγα αυτό των ήπιων τόνων ή τουλάχιστον την αίσθηση μέτρου την οποία και προσπαθώ να πραγματώνω. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω, δεν έχω κάνει κάποιο προσωπικό ψυχογράφημα προσπαθώ να φτάσω στην αυτογνωσία, το οποίο δεν είναι εύκολο.

RESTART: Ποια είναι η άποψή σου για τους καλλιτέχνες που εκφράζονται πολιτικά;

K.M: Εγώ, γενικά, πιστεύω ότι ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να εκφραστεί όπως θέλει! Το βασικό είναι να σε καίει κάτι να πεις και αν κάποιον τον καίει να εκφραστεί πολιτικά και θέλει μέσα από την μουσική ο ίδιος να εκπληρώσει αυτό το αίσθημα για να παρέμβει πολιτικά πρέπει να το κάνει και οφείλει να το κάνει. Μου αρέσει κάποιος να εκφράζεται. Τώρα αν το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλό ή όχι αυτό δεν εξαρτάται από την θεματική του αλλά με τον τρόπο που το μεταδίδει κάποιος.

re_maravegias_inter_site

RESTART: Κρίση – Ελλάδα – Μνημόνια. Πόσο σε έχει επηρεάσει ως καλλιτέχνη και πόσο σε καθημερινή προσωπική ζωή;

K.M: Όλους μας έχει επηρεάσει, ανεξαιρέτως. Καταρχάς ψυχολογικά, πιστεύω, και ψυχικά όλους. Γιατί όλοι τυχαίνει να έχουμε φίλους ή γνωστούς που μπορεί να χάσανε την δουλειά τους, ή να βρέθηκαν χρεωμένοι, ή ακόμα και σε απόγνωση λόγω της οικονομικής μετάπτωσης. Κάποιους λιγότερο, κάποιους περισσότερο πρακτικά, εγώ είμαι, προφανώς, από αυτούς που έχουνε πληγεί λιγότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι τέτοια η κατάσταση που μπορεί κάποιος να το χαρεί. Το γενικότερο κλίμα επηρεάζει όλους μας, δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να είναι ευτυχισμένος μέσα σε ένα νοσηρό – ας πούμε- και ζοφερό κλίμα. Εκτός κι αν είναι αρκετά εγωκεντρικός και εγωιστής και ασυναίσθητος θα έλεγα.

RESTART: Η νέα γενιά βρίσκεται σε ένα τούνελ χωρίς διαφαινόμενη έξοδο. Τι συμβουλή θα έδινες σε αυτά τα παιδιά ώστε να βρουν το φως που θα τους οδηγήσει σε σωστές επιλογές;

K.M: Είναι πάρα πολύ βασικό να έχουν πίστη, ελπίδα, να συνεχίσουν να έχουν όνειρα και να τα κυνηγάνε και να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο επιμονή στο να πετύχουν αυτό που θέλουν. Τώρα πρακτικά μιλώντας και εφόσον αυτά τα έχουν καταφέρει, θα έλεγα να μην τους κρατάει τίποτα και πουθενά, δηλαδή αν κάποιος έχει μια καλή ευκαιρία για εργασία και για να έχει μια καλύτερη ζωή όχι εδώ, προφανώς να μπορεί να πάει κάπου που θα είναι καλύτερα, μια άλλη πόλη, μια άλλη χώρα ακόμα και μια άλλη ήπειρο.

RESTART: Πρόσφατα, μια γυναίκα προερχόμενη από τον καλλιτεχνικό χώρο, ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Πολιτισμού, η κα. Λυδία Κονιόρδου. Εάν σου είχε ζητηθεί κάτι αντίστοιχο, θα αναλάμβανες την ευθύνη από ένα τέτοιο πόστο και αιτιολόγησέ το μας!

K.M: Σίγουρα όχι τώρα. Ούτε έτοιμος θα ήμουν, ούτε θα μπορούσα να το κάνω. Δεν νομίζω να είχα την ικανότητα να είχα την εποπτεία ενός τόσο σοβαρού χώρου, τόσο σοβαρής εργασίας. Γιατί είναι σε ένα διαφορετικό κομμάτι, αλλά αν αισθανόμουν σε κάποια φάση της ζωής μου ότι δημιουργικά δεν έχω να δώσω κάτι και μπορώ να το δώσω πλέον μέσα από μια διοικητική θέση που ενδεχομένως να έχει σχέση με τον πολιτισμό ίσως να το σκεφτόμουνα. Πάντως εύχομαι καλή επιτυχία σε κάθε άνθρωπο που αναλαμβάνει ένα τέτοιο πόστο γιατί είναι πολύ σημαντικό  και αφορά τον γενικότερο πολιτισμό της χώρας.

RESTART: social media μας έχουν απορροφήσει σχεδόν όλους και τείνουν να γίνουν απαραίτητα στην καθημερινότητα μας. Ποια η σχέση σου με αυτά;

K.M: Tα social media τα χρησιμοποιώ εδώ και αρκετό καιρό, αρκετά χρόνια. Δεν κάνω τοποθετήσεις προσωπικές, τις έχω ελαχιστοποιήσει και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ ως εργαλείο επικοινωνίας, να ανακοινώνω τις συναυλίες μου έτσι ώστε να μπορούν φίλοι και θαυμαστές και οι ακόλουθοι των συναυλιών μου τακτικά να βρίσκουν πότε και που παίζουμε.

RESTART: Αν μου λέγανε ποτέ ότι σε μια κριτική επιτροπή ενός τηλεοπτικού talent show θα έβλεπα καλλιτέχνες του είδους σου  δεν θα το πίστευα. Και ήρθε το Voice of Greece και μας εξέπληξες. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το «ναι»;

K.M: Εγώ νομίζω ότι αυτές οι ταμπέλες σε έντεχνο και μη έντεχνο δεν είναι πολύ ενδεικτικές της κατάστασης. Πιστεύω ότι όλοι κάνουμε ποπ, έχουμε ανθρώπους που έρχονται στις συναυλίες μας, που αγαπάνε αυτή την μουσική, η οποία για μένα είναι μια γενικότερη ας πούμε ποπ και θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχουμε και σε πράγματα τα οποία μπορούν αυτή την ποπ να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα, λίγο πιο στοχαστική και να προσελκύσουν και κόσμο που ενδεχομένως να μην ερχόταν σε επαφή με το δικό μας ιδίωμα, την δικιά μας ποπ, παράδειγμα. Αυτό όμως που με έπεισε τελικά, γιατί η αλήθεια είναι ότι είχα προτάσεις τα τελευταία χρόνια και για άλλα παρόμοια talent shows και που αφορούσαν φυσικά μόνο την μουσική, είναι η συγκεκριμένη συνθήκη, επιτροπή, παιχνίδι και κανάλι είναι για τα δικά μου στάνταρ ικανοποιητικά. Το Voice δεν είναι ένα παιχνίδι που έχει να κάνει με το να παραβιάζει την ιδιωτικότητα του τραγουδιστή ή να τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Έχει να κάνει καθαρά σε σχέση με την μουσική και μάλιστα σε ένα μέσο όπως είναι η τηλεόραση που προωθεί την εικόνα, παραδόξως η ακρόαση η πρώτη που είναι καθοριστική για το ποιος συνεχίζει ή όχι, δεν έχει να κάνει με την εικόνα, έχει να κάνει με την φωνή. Για μένα αυτό εκτός το ότι έχει πολύ ενδιαφέρον, έχει ένα ρομαντισμό που θυμίζει λίγο και από ραδιόφωνο, που δεν ξέρουμε ποιος μιλάει και πως είναι πραγματικά.

RESTART: Ομολογουμένως μια απίστευτη τετράδα, με πολύ χιούμορ, διαφορετικές προσωπικότητες που δένουν και μας προσφέρουν μια εικόνα παρέας! Σάκης, Έλενα, Πάνος.. πες μου δυο λόγια για τον καθένα.

K.M: Πριν πω δυο λόγια για τον καθένα, θέλω να πω πως για μένα είναι σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες που να δίνουμε ένα ενωτικό πνεύμα με κάθε μας κίνηση, είτε μέσα από ένα τηλεπαιχνίδι, είτε μέσα από μια συνεργασία, όπως κάναμε στην βραδιά Δίεση με τον Χαρούλη, την Μποφίλιου και την Ζουγανέλη. Ένας λόγος, λοιπόν, ήταν και αυτός γιατί μου αρέσει αυτό σαν εικόνα την εποχή που σχεδόν έχει επέλθει στην κοινωνία, δε θα πω διχασμός αλλά μια «νότα» που εμπνέει τον διχασμό.

Ο Πάνος Μουζουράκης είναι ένας ευφυής, ευφάνταστος καλλιτέχνης με ιδιαίτερο και μοναδικό χιούμορ. Η Έλενα Παπαρίζου είναι ένας απίστευτα ειλικρινής, ευθύς άνθρωπος με πάρα πολύ μεγάλο ταλέντο και μάλιστα από αυτό που αξίζει να γνωρίζεις και να το ανακαλύψεις στην ολότητα του, διότι η Έλενα τραγουδάει Jazz, Swing, μέχρι και όπερα την έχω ακούσει να τραγουδάει, είναι πάρα πολύ δουλεμένη και μοναδική τραγουδίστρια. Ο Σάκης Ρουβάς είναι ένας πολύ λαμπερός άνθρωπος, είναι φωτεινός, έχει μια μοναδική ενέργεια και αύρα που σε συνεπαίρνει. Ένας πάρα πολύ ευσυνείδητος και σοβαρός επαγγελματίας και για αυτό νομίζω είναι και τόσο μεγάλος και τόσο πετυχημένος. Έχει ταλέντο αλλά μαζί με το ταλέντο είναι και ένας άνθρωπος που κάνει σωστά ότι αναλαμβάνει να κάνει.

RESTART: Πέρα από τον coach που έχεις σε αυτό το παιχνίδι ως ρόλο, την ώρα των battles μέχρι και τον τελικό που θα πρέπει να απορρίψεις κάποια παιδιά ως κριτής, πως σκοπεύεις να το διαχειριστείς;

K.M: Δεν το έχω σκεφτεί. Προφανώς θα είναι δύσκολο αλλά δεν το έχω σκεφτεί.

RESTART: Αν ανακάλυπτες τώρα το ταλέντο σου πάνω στη μουσική, θα λάμβανες μέρος σε κάποιο από τα talent shows;

K.M: Κοιτάξτε εγώ είμαι της γενιάς του Big Brother, οπότε ποτέ δεν θα πήγαινα. Άμα μου έλεγαν κάτι τέτοιο, πριν από χρόνια, θα γελούσα. Αλλά η εξέλιξη των παιχνιδιών από το reality – TV show μέχρι το Voice, έχει να κάνει με μια άλλη τηλεόραση. Οπότε αν ήταν στην εποχή μου θα το σκεφτόμουνα, ναι. Αλλά είναι τώρα πολύ λάθος να πω γιατί είναι πολύ διαφορετική η εποχή. Όλο αυτό αν το ξεκινούσαμε σήμερα, είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα που δεν θα μπορούσα εύκολα να απαντήσω σε αυτό.

RESTART: Αρνητικά σχόλια και κακή κριτική. Πως τα αντιμετωπίζεις και υπήρξε ποτέ κάτι που σε επηρέασε πιο έντονα;

K.M: Προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και όχι με υπερβολή. Ούτε να στεναχωρηθώ υπερβολικά, αλλά ούτε να χαρώ υπερβολικά με κάποια κριτική. Από την άλλη, άνθρωποι είμαστε μπορεί να στεναχωρηθώ με κάτι που θα ήταν πολύ αρνητικό και να προσπαθήσω να καταλάβω γιατί μπορεί να γράφεται. Αν έχει ουσία και λόγο ύπαρξης και ειλικρινή πρόθεση, προφανώς και θα το λάβω υπόψιν μου, αν όχι θα προσπαθήσω να το ξεπεράσω όσο πιο γρήγορα γίνεται.

RESTART: «Κατάστρωμα» και επιβιβαστήκαμε και εμείς σε αυτό το ταξίδι σου! Διαβάσαμε ότι «πήρες» τα βουνά και μάλιστα τα ψηλά.. Άλπεις, Σάλτσμπουργκ, κά. Εδώ, όμως, μας πας μέσω θάλασσας, με διαφορετικές από ότι μας έχεις συνηθίσει μελωδίες..

K.M: Είναι ένας δίσκος που έγραψα καθοδόν, πάντα εν κινήσει, εναλλάσσοντας μέρη, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, ζώντας διαφορετικές εμπειρίες και τελικά αντί για να γράψω κάτι που είναι πολύ μακριά από την χώρα μου, που βρισκόμουν κιόλας, έγραψα κάτι που ήταν για μένα ότι πιο Ελληνικό έχω γράψει ποτέ. Ακούσματα δηλαδή που μου λείπανε, τίτλος που έχει να κάνει με θάλασσα, ταξίδι, τραγούδια για λιμάνια.

RESTART: Ελληνικές αποχρώσεις, λατέρνα, νησιώτικο εφτάρι, λαούτο, λίγο λάτιν κι ένας γάιδαρος σε βιντεοκλίπ! Κι όλα αυτά με απίστευτη επιτυχία και αρμονία!

K.M: Δεν έτυχε. Είχα ανάγκη να τα κάνω όλα αυτά και να τα αποτυπώσω με ένα τρόπο και στο clip και στα τραγούδια και στον στίχο. Ίσως το τραγούδι που λέει «Λιμάνι βρήκα και ξαποσταίνω εδώ…» να αντικατοπτρίζει και να αντιπροσωπεύει επαρκώς την όλη μου ιδέα και την όλη μου σχέση με αυτόν τον δίσκο και συναισθηματικά και ουσιαστικά.

RESTART: Ανεβάζεις πολύ τον πήχη σου κάθε φορά! Τι να περιμένουμε από εσένα μετά…;

K.M: Μου αρέσει που λες ότι ανεβάζω τον πήχη. Σημαίνει ότι εξελίσσομαι και υπάρχει μια θετική έκφανση των όσων κάνω. Τι να περιμένετε;; Έλα ντε! Δεν ξέρω… Ελπίζω να συνεχίσω να κάνω με αγάπη και επαγγελματική ευσυνειδησία, με την έννοια της εργατικότητας και του καλού αποτελέσματος σε ότι κάνω.

RESTART: Στη… φυσιολογική σου ζωή! Ποιος είναι ο Κωστής; Μοναχικός ή το παιδί της παρέας;

K.M: Είμαι λίγο από όλα. Και το ένα και το άλλο. Νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος όπου έχει ανάγκη να παίρνει τον χρόνο του και να μπορεί να βουτάει στα εσώτερα του και να αντλεί από αυτά για να φτιάξει τραγούδια, στίχους, ταινίες, πράγματα ιδέες κτλ., αλλά από την άλλη που δεν μπορεί να μείνει και πολύ ώρα μόνος του, έχει ανάγκη την κοινωνικότητα, την παρέα, τους φίλους.

RESTART: Το ιδανικό σου ταξίδι το έχεις ζήσει ή πως το φαντάζεσαι;

K.M: Νιώθω μια μεγάλη συγκίνηση όταν ταξιδεύω ακόμα και σε μέρη που έχω ξαναπάει. Οπότε θα έλεγα ότι το ιδανικότερο ταξίδι για μένα είναι οπουδήποτε αρκεί να καταφέρω να βιώσω την ομορφιά αυτού που ζω και να έχω μια ανοιχτωσιά και πνεύματος και καρδιάς ώστε να εισπράττω ότι βιώνω στο μέγιστο. Δεν έχει να κάνει με το που και το πότε, έχει να κάνει με το πως.

RESTART: Ποιο από τα τραγούδια σου εκφράζει περισσότερο τον Κωστή;

K.M: Προσπαθώ να αποφύγω την παγίδα των τελευταίων δίσκων γιατί αυτά έρχονται πρώτα στο μυαλό μου,  οπότε θα πρέπει να κάνω μια μικρή αναδρομή στο τι έχω γράψει μέχρι σήμερα. Μου έρχεται το «Τίποτα πια», ένα τραγούδι που δεν έχει δισκογραφηθεί αλλά το έχω γράψει για μια παράσταση θεατρική, όπου το τραγουδάει ο Γιάννης Μπέζος. Για κάποιο λόγο μου ήρθε αυτό. Ελπίζω να μην μου ήρθε επειδή έχει μια σκοτεινή και λίγο απαισιόδοξη νότα αλλά αυτό μου ήρθε.

RESTART: Τελικά.. βρήκες κάποια να σου μοιάζει;

K.M: Κάποια να μου μοιάζει όχι και δεν θέλω καμία να μου μοιάζει γιατί δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον. Θέλω κάτι το εντελώς αντίθετο από μένα. Να έχει αυτή την διαφορετικότητα η οποία τελικά είναι και το ζουμί και η νοστιμιά της ζωής.

RESTART: Και για να «παίξουμε», όπως κάνουμε συνήθως, με τον τίτλο του περιοδικού, εσύ σε τι θα έκανες RESTART;

K.M: Αν μπορούσα να κάνω RESTART, θα έκανα στα τελευταία 10 χρόνια για να αποφεύγαμε ότι δεινό και  δυσβάσταχτο ζήσαμε εμείς ή οι συνάνθρωποι μας αυτά τα τελευταία χρόνια. Το βλέπω και λίγο σαν ευχή…

Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα με Υγεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Login